EIT Food
EIT Food (European Institute of Innovation and Technology Food)
interaktywna grafika odsyłająca na stronę organizacji
EIT Food ma na celu przyspieszenie innowacji w sektorze spożywczym w Europie poprzez zrównoważony rozwój,
zdrowe odżywianie i zwiększenie efektywności łańcuchów dostaw żywności.
Główne cele programu EIT Food:
Zrównoważony rozwój żywności:
-
- Promowanie praktyk rolniczych, które są ekologiczne i przyjazne dla środowiska.
- Redukcja emisji CO2 i marnotrawstwa żywności w całym łańcuchu dostaw.
Zdrowe i zrównoważone odżywianie:
-
- Zachęcanie konsumentów do zdrowego i zrównoważonego odżywiania.
- Opracowywanie nowych produktów żywnościowych, które są zarówno zdrowe, jak i ekologiczne.
Innowacje i przedsiębiorczość:
-
- Wspieranie startupów i MŚP (Małe i Średnie Przedsiębiorstwa) w branży spożywczej poprzez finansowanie i mentoring.
- Tworzenie partnerstw między firmami, uniwersytetami i instytutami badawczymi w celu rozwijania innowacyjnych rozwiązań.
Edukacja i rozwój talentów:
-
- Oferowanie programów edukacyjnych, szkoleń i kursów w zakresie innowacji w branży spożywczej.
- Wspieranie rozwoju kariery w sektorze spożywczym poprzez stypendia i programy stażowe.
Zaufanie konsumentów i przejrzystość:
-
- Budowanie zaufania konsumentów do żywności poprzez przejrzystość łańcucha dostaw i certyfikacje.
- Promowanie etycznych praktyk w produkcji i dystrybucji żywności.
Regionalny rozwój i współpraca:
-
- Wspieranie rozwoju regionalnych ekosystemów innowacji.
- Wzmacnianie współpracy między różnymi regionami Europy w celu dzielenia się wiedzą i najlepszymi praktykami.
Programy EIT FOOD
Edukacja:
- Studia magisterskie – Program studiów magisterskich, które oferują nie tylko edukację technologiczną na najwyższym, europejskim poziomie, ale też unikalną wiedzą na temat działania systemów żywnościowych, zarządzania innowacjami, rozwoju przedsiębiorczości i tworzenia startupów. Dają możliwość poznania dwóch różnych uczelni podczas studiów i rozwoju umiejętności w międzynarodowym środowisku.
- Programy dla studentów i doktorantów – Unikalna szkoła doktorska, która pomaga zdobyć unikalne połączenie wiedzy technologicznej z mocnym zapleczem w dziedzinach innowacyjności i przedsiębiorczości.
- Specjalistyczne kursy i szkolenia – kursy online są otwarte dla wszystkich, skierowane do wynalazców, przedsiębiorców, pracowników przemysłu na różnym etapie kariery, ale też do zwykłych konsumentów.
Programy wsparcia i innowacji:
- Seedbed Incubator – sześciomiesięczny program, który ma na celu przekształcenie innowacyjnych pomysłów i przełomowych badań w zweryfikowane przez rynek propozycje biznesowe. Program zapewnia uczestnikom światowej klasy szkolenia i coaching w zakresie rozpoczynania działalności gospodarczej w celu zidentyfikowania ich podstawowych założeń biznesowych oraz wsparcie w dopracowaniu oferty i sposobów konkurowania na rynku.
- The EIT Food Accelerator Network (EIT FAN) – program łączy młode, innowacyjne firmy rolno-spożywcze z wiodącymi w branży partnerami korporacyjnymi i badawczymi w celu pilotażu ich technologii i osiągnięcia ostatecznego celu – pomyślnego wprowadzenia na rynek.
- RisingFoodStars – stowarzyszenie dla odnoszących sukcesy, innowacyjnych, młodych przedsiębiorstw rolno-spożywczych (a zarazem program dla scaleup-ów) umożliwiające swoim członkom uczestnictwo we wszystkich działaniach EIT Food jako pełnoprawni partnerzy wspólnoty. Sieć pozwala przedsiębiorstwom rolno-spożywczym wejść na wyższy poziom współpracy z międzynarodowymi liderami branży i stać się innowatorami przyszłości.
Dodatkowe programy wsparcia i innowacji
Projekty EIT Food, w których uczestniczy UW
Szczegóły dotyczące poszczególnych projektów dostępne są na dedykowanych stronach lub materiałach.
Podlinkowane materiały otwierają się w nowym oknie.
- EIT Food RIS Fellowships Action Line
- Food System Master of Science Program
- RIS Public Sector Representatives Activity Line
- RIS Consumer Engagement Labs
- Seedbed: The Pre-Accelerator Program
- EIT Food Learning Services
- Prediabole: Developing a Functional Olive Oil
- Food 2 Good – Avoiding Food Products Becoming a Waste
- RIS Professional Development
- Food Solutions
- Cross-KIC Strategic Regional Innovations
- Proof of Concepts
- HEI Capacity Building Initiative
- Inspire Activity Line
EIT Food Partnership Networking Event 2024
fot. Patrycja Sanecka