Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

EIT Food

EIT Food (European Institute of Innovation and Technology Food)

interaktywna grafika odsyłająca na stronę organizacji

EIT Food ma na celu przyspieszenie innowacji w sektorze spożywczym w Europie poprzez zrównoważony rozwój,
zdrowe odżywianie i zwiększenie efektywności łańcuchów dostaw żywności.

 

Główne cele programu EIT Food:

Zrównoważony rozwój żywności:

    • Promowanie praktyk rolniczych, które są ekologiczne i przyjazne dla środowiska.
    • Redukcja emisji CO2 i marnotrawstwa żywności w całym łańcuchu dostaw.

Zdrowe i zrównoważone odżywianie:

    • Zachęcanie konsumentów do zdrowego i zrównoważonego odżywiania.
    • Opracowywanie nowych produktów żywnościowych, które są zarówno zdrowe, jak i ekologiczne.

Innowacje i przedsiębiorczość:

    • Wspieranie startupów i MŚP (Małe i Średnie Przedsiębiorstwa) w branży spożywczej poprzez finansowanie i mentoring.
    • Tworzenie partnerstw między firmami, uniwersytetami i instytutami badawczymi w celu rozwijania innowacyjnych rozwiązań.

Edukacja i rozwój talentów:

    • Oferowanie programów edukacyjnych, szkoleń i kursów w zakresie innowacji w branży spożywczej.
    • Wspieranie rozwoju kariery w sektorze spożywczym poprzez stypendia i programy stażowe.

Zaufanie konsumentów i przejrzystość:

    • Budowanie zaufania konsumentów do żywności poprzez przejrzystość łańcucha dostaw i certyfikacje.
    • Promowanie etycznych praktyk w produkcji i dystrybucji żywności.

Regionalny rozwój i współpraca:

    • Wspieranie rozwoju regionalnych ekosystemów innowacji.
    • Wzmacnianie współpracy między różnymi regionami Europy w celu dzielenia się wiedzą i najlepszymi praktykami.

Programy EIT FOOD

Edukacja:
  • Studia magisterskie – Program studiów magisterskich, które oferują nie tylko edukację technologiczną na najwyższym, europejskim poziomie, ale też unikalną wiedzą na temat działania systemów żywnościowych, zarządzania innowacjami, rozwoju przedsiębiorczości i tworzenia startupów. Dają możliwość poznania dwóch różnych uczelni podczas studiów i rozwoju umiejętności w międzynarodowym środowisku.
  • Programy dla studentów i doktorantów – Unikalna szkoła doktorska, która pomaga zdobyć unikalne połączenie wiedzy technologicznej z mocnym zapleczem w dziedzinach innowacyjności i przedsiębiorczości.
  • Specjalistyczne kursy i szkolenia – kursy online są otwarte dla wszystkich, skierowane do wynalazców, przedsiębiorców, pracowników przemysłu na różnym etapie kariery, ale też do zwykłych konsumentów.
Programy wsparcia i innowacji:  
  • Seedbed Incubator – sześciomiesięczny program, który ma na celu przekształcenie innowacyjnych pomysłów i przełomowych badań w zweryfikowane przez rynek propozycje biznesowe. Program zapewnia uczestnikom światowej klasy szkolenia i coaching w zakresie rozpoczynania działalności gospodarczej w celu zidentyfikowania ich podstawowych założeń biznesowych oraz wsparcie w dopracowaniu oferty i sposobów konkurowania na rynku.
  • The EIT Food Accelerator Network (EIT FAN) – program łączy młode, innowacyjne firmy rolno-spożywcze z wiodącymi w branży partnerami korporacyjnymi i badawczymi w celu pilotażu ich technologii i osiągnięcia ostatecznego celu – pomyślnego wprowadzenia na rynek.
  • RisingFoodStars – stowarzyszenie dla odnoszących sukcesy, innowacyjnych, młodych przedsiębiorstw rolno-spożywczych (a zarazem program dla scaleup-ów) umożliwiające swoim członkom uczestnictwo we wszystkich działaniach EIT Food jako pełnoprawni partnerzy wspólnoty. Sieć pozwala przedsiębiorstwom rolno-spożywczym wejść na wyższy poziom współpracy z międzynarodowymi liderami branży i stać się innowatorami przyszłości.
Dodatkowe programy wsparcia i innowacji

 

Projekty EIT Food, w których uczestniczy UW

Szczegóły dotyczące poszczególnych projektów dostępne są na dedykowanych stronach lub materiałach.
Podlinkowane materiały otwierają się w nowym oknie.

 

 

EIT Food Partnership Networking Event 2024
fot. Patrycja Sanecka